Moje Babička mi vždycky říkala, abych nechala naklíčit česnek. Toto je důvod, proč to dělám i já

Česnek, jakož i cibule, příchodem jara ze sebe pouští kořínky a zelené výhonky. Mnozí je vyhazují, protože si myslí, že ztratily svůj význam i chuť. Ve skutečnosti je to velká chyba.

Klíčící stroužky obsahují živiny, které se nenacházejí v obyčejném česneku. Obsahují celou řadu antioxidantů: alicin, alinín a diallyl disulfid.

cesnek kliceni1

Česnek v procesu klíčení v sobě vytváří nové enzymy se silným účinkem odolat mnohým chorobám.
Při snížené imunitě a virovém onemocnění zkonzumujte denně jeden naklíčený stroužek.
Z česneku se vyrábějí tinktury na pročištění střev a normalizaci srdce. Naklíčený česnek se v tomto případě nemusí namáčet, louhovat ani zápary – vezměte a jezte.
Slouží jako prevence před cévní mozkovou příhodou a tvorbou trombózy.

cesnek kliceni2

Pomůže i v případě otravy a zastaví průjem.
Zabraňuje vzniku maligních buněk a čistí tělo od karcinogenů.
Antioxidanty jsou schopny pozastavit předčasné stárnutí buněk a vznik vrásek.

cesnek kliceni3

Jak použít naklíčený česnek

Domácí česnek je mnohem účinnější než ten z obchodu. Dávejte v supermarketech pozor na česnek z Číny s pochybnou kvalitou.

cesnek kliceni4

Nejlepší je nechat česnek vyklíčit samostatně, vytváří tak příznivé podmínky pro vznik zeleně.
Před použitím česnek rozřízněte na polovinu a ujistěte se, že mají klíčky bohatou barvu, nejsou zčernalé a nezačínají hnít.
Přidejte jej do vašich oblíbených jídel, aniž by se tepelně upravoval. Všimněte si, že naklíčený česnek má intenzivnější a ostřejší chuť, jako ten obyčejný.
Výživoví poradci radí používat vyklíčený hrášek, ředkvičky, fenykl. Tyto produkty obsahují velké množství rostlinných bílkovin, vitamínů a antioxidantů.

cesnek kliceni5


Přečtěte si také

error:

PŘIDEJTE SE K NÁM!

Přidej se na náš Facebook a zajímavé články budeš mít každý den:)